fredag 25 oktober 2013

Kan en bakfylla förbättra din prestation?

Klockan var 03:12 en ljummen lördagsnatt denna sommar i Halmstad. Jag och mina kompanjoner var fast beslutna i att upprätthålla vår nya sommar-tradition av att på vägen hem från krogen ta sig ett svalkande dopp i nissan.
Whohoo, parteey!

Jag har ett vagt minne av att jag ropade ut "Whohoo, parteey!" upprepade gånger när vi spatserade
genom stan mot vår alldeles egna lilla badplats. Rätt vad det var så sprang jag på en kompis från gymmet.

Efter våra initiala hälsning, som skulle få vilken utomstående som helst att tro att vi har bott i det här landet betydligt kortare tid än vad vi egentligen har gjort, så frågade jag om vi skulle ses på gymmet kommande dag. Varpå följande lilla dialog utspelade sig:

(Det är mycket möjligt dialogen lät helt annorlunda. Den utspelade sig trots allt för mer än två månader sen och jag var, som du kanske redan har listat ut, inte helt nykter heller...)

Kompisen: Haha, tror du inte att du kommer vara ganska bakis imorgon?
Jag: Äsch, det är på bakfyllan som jag har haft många av mina bästa pass!
Kompisen: Jasså?
Jag: Jaja, och jag har faktiskt en liten teori ("hypotes" är givetvis det rätta ordet, men det lär jag nog inte ha tänkt på då) varför det är så: Du vet hur man brukar känna sig...

Där började jag rabbla på ordentligt, men mina andra kompanjoner ville dra vidare, så gym-kompisen avbryter mig med "Ey, Marek, skriv det på bloggen! Det kommer bli asgrymt!"

En underbart svalkande tradition var det!


Propaganda om alkoholens negativa effekter 

Efter att först ha varit lite skeptisk till idén så tänkte jag "Varför inte?". Själva faktumet att så många andra av mina lite mer pålästa kollegor i branschen har bevittnat liknande effekter visar på att det inte bara är något som jag själv har fått för mig.


Jag skrev "pålästa" av den anledningen att de flesta som faktiskt har satt sig in i forskningen kring alkohol och träning har kommit underfund med att det mesta som våra idrottsledare eller instruktörer på valfritt gym har predikat för oss om alkoholens inverkan på träning har varit grovt överdrivet.

Jag och några av mina pålästa kollegor som vet om att man kan ta sig några järn
och ändå kunna bygga och behålla en bra fysik!
Så vida du inte kör ett riktigt mördarpass med en massa excentriska kontraktioner och därefter går raka vägen till baren och super dig redlös så har alkoholen varken en allt för hög inverkan på testosteron, återhämtning, muskelproteinsyntes eller styrka. De studier som visar på negativa effekter brukar oftast vara utförda som det ovannämnda exemplet; stenhård träning följt av riktigt stora mängder alkohol.

Studier som inte använder lika radikal träning och/eller mer humana mängder alkohol visar nämligen inte alls en lika mörk bild. Martin Berkhan skrev ett riktigt bra inlägg om detta för några år sen här. I inlägget förklarar Martin även att alkoholen inte behöver vara ett hinder för din fettförlust, men det var inte vad det här inlägget skulle handla om..

Varför du (kanske) kan prestera bättre efter en kväll på krogen


Jag är alltså inte ensam om att ha upplevt att träningspassen kan överträffa alla förväntningar. För min egen del har det gällt styrketräningspass och det är samma som jag har hört från många andra. Men jag har även hört berättelser av uthållighetsatleter som har satt personbästan dagen efter en bra fylla. Hur kan detta komma sig?

Jag har ett par hypoteser som jag tänkte dela med mig av här. Huruvida nära sanningen de befinner sig har jag inte den blekaste aning om. Mitt främsta syfte med det här inlägget är att skapa en debatt och att få höra andras berättelser och se om dessa stämmer överens med mina hypoteser.

  1. Inga förväntningar
    Även om du inte känner dig jättebakis så är risken stor att du åtminstone känner dig lite trött, seg eller sliten. Har du dessutom tagit till dig för mycket av propagandan om alkoholens negativa effekter så kan även det bidra till att du inte har några större förväntningar på att kunna prestera något vidare dagen efter.

    Bara faktumet att du inte förväntar dig att kunna göra bra ifrån dig kan bidra till att du tar bort lite av pressen som du annars skulle ha satt på dig själv. Den skapade pressen är något lyfter din "upphetsning" till en viss nivå. Och beroende på vilken typ av personlighet du har så skulle din vanliga "upphetsningsnivå" t.ex. kunna vara snäppet för hög för att du ska kunna prestera maximalt. Om du då istället kan ha lite av ett "I don't give a fuck"-tankesätt så skulle bara det kunna vara en mekanism som får dig att prestera bättre. Men är du någon som presterar bäst under riktigt hög press så borde detta inte påverka dig i samma mån. ...såvida som du inte ser ditt tillstånd som en utmaning och tänker "Nu jävlar ska jag sätta personbästa fastän jag är bakis!"
  2. Fokus
    Känner du igen känslan av att befinna dig i en bubbla dagen efter en utekväll? Att alla sinnesintryck är något dämpade? Att du inte har orken/förmågan att koncentrera dig på något måttligt komplicerat under längre tid? Att du kan vara ganska likgiltig om det mesta och att inget riktigt irriterar eller stressar dig heller?
    "The study found that in the alcohol-consuming participants, next-day alertness was measured by the MSLT was reduced and divided-attention per formance was impaired (Roehrs et al. 1991)"
    Jag brukar kunna känna så i alla fall. För några veckor sedan satt jag på akuten för att få mina handleder röntgade och då hade jag festat kvällen innan. (Nej, det var inget som hände under själva kvällen!)
    Det var inte oväntat att sjukhusbesöket skulle innebära flera timmars väntetid. Därför hade jag tagit med mig en bok och hade även lite spel på mobilen som jag kunde spela.
    Men oberoende av vad jag försökte att fördriva tiden med så kände jag att jag inte kunde göra något som krävde lite mer koncentration. Och då var det inte så att jag mådde dåligt, hade huvudvärk eller några andra symptom av någon nämnvärd bakfylla.



    Poängen jag vill komma till är att det under ett vanligt träningspass kan krävas att du aktivt måste avskärma dig från tankar som bekymrar en. "D-Uppsatsen borde arbetas med. Vad ska jag ha för Halloween-outfit i år? Katten har diarré och är ensam hemma just nu." osv osv
    Men när du väl befinner dig i bakfylle-bubblan så existerar inte de bekymren i samma utsträckning. Ditt träningspass är det enda som gäller just då. Och med tanke på att du inte behöver skärma bort något annat så behöver du inte lägga lika mycket mental energi på att "fokusera" på din prestation, utan din fokus är riktad dit per automatik. Du kan lägga all din mentala energi på att ta i järnet!
  3. Ett utvilat CNS (centralt nervsystem)
    Det här är den enligt mig mest intressanta och vetenskapligt testbara hypotesen.
    Vilken avgörande roll nervsystemet har för vår prestation har jag tidigare skrivit om här.
    Kort och gott: När vi ska prestera nära vår fysiska max-kapacitet så involverar vi det sympatiska nervsystemet (SNS). Det är den just delen av det centrala nervsystemet (CNS) som är ansvarigt får den så kallade "fight or flight"-responsen. Vi blir anspända, blodtrycket ökar och vi har helt enkelt mer energi i situationer där vi måste prestera.
    Detta händer genom att nervcellerna och binjuren frisätter hormonerna/nervsubstanserna adrenalin och noradrenalin. Dessa effektiviserar en massa processer i våra celler så att vi kan prestera bättre.

    En av alkoholens främsta mekanismer i hjärnan är att den hjälper nervsubstansen GABA att binda till sina receptorer (främst GABAAR). GABA i sin tur är de främsta hämmande nervsubstansen i hjärnan. Utan att jag behöver fortsätta nörda vidare om nervsubstanser så tror jag att du förstår att alkoholen får en del processer i vårt centrala nervsystem (CNS) att gå på sparlåga. Bland annat just den sympatiska delen.
    Frågan som allt detta leder mig till är: Kan det vara så att den dämpande effekten som alkohol har på CNS bidrar till att det sympatiska nervsystemet faktiskt återhämtar sig ovanligt mycket natten efter lite mer alkoholintag? Skulle detta på något sätt kunna leda till att vi kan frisätta mer adrenalin och noradrenalin efter en sådan natt, och därmed kunna prestera bättre?
    Jag har ingen aning. Men det här är scenarion som absolut skulle vara möjliga att göra försök på!

Slutord
Jag vill poängtera att artikelns syfte främst var att lägga fram hypoteser om varför så många upplever att de presterar så bra på bakfyllan. Så även om jag inte ser någon anledning till att du inte skulle träna dagen efter en utekväll, så länge som du inte mår illa och har huvudvärk, så är det här inget jag rekommenderar att någon skulle utföra på ett planerat sätt. Jag råder ingen till någon större alkoholkonsumtion heller för den delen. För även om de akuta effekterna som lite alkohol har på återhämtning och prestation är grovt överdrivna så är ett kroniskt intag varken bra för din hälsa eller din prestation!

Med det sagt så är jag fortfarande nyfiken över just DINA upplevelser av att träna på bakfyllan! Kommentera här nedanför eller kom och diskutera med oss i vår facebookgrupp MST-Mythbusters! Annars så är du även välkommen att följa mig på Twitter!


6 kommentarer:

  1. Äntligen! Första gången jag läser en mer djupgående analys av en bildad person om detta mytomspunna ämne. Har tränat/tävlat i 25 år i en mängd olika idrotter och många pers, även viktrekord i gymmet, kommer dagen efter ett måttligt intag av alkohol. Även anekdoter i mängder om samma fenomen av likasinnade finns lagrat däruppe och trots ett stort intresse av träningslitteratur har jag aldrig läst eller hört talas om en teori varför det ibland fungerar så bra!! Avspändheten inför en krävande uppgift spelar säkert roll precis som prestationsångest kan få de flesta att underprestera. Har tyvärr fler av det sistnämnda:-( Kommentarer som " alkohol tunnar ut blodet" eller " testosteronet ökar efter några öl" är de vanligaste kommentarerna och kanske finns det ett litet samband!? Att forskare inte har utrett fenomenet har säkerligen med att inte på något vis glorifiera alkoholen som har förgiftat svensk idrott under alldeles för många år tidigare. För att nämna en av de mest kända anekdoterna jag läst är hur OS-vinnaren på Marathon Frank Shorter(72 tror jag det var)efteråt erkänt, han var så nervös att han knäckte ett sexpack öl kvällen innan finalen och ändå högpresterade dagen efter! Riktigt intressant att du tog upp ämnet och i övrigt skriver du alltid med hög kvalitet :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt intressant att få höra det här från någon som har varit med svängarna såpass länge!
      Just biten om testosteronet är ganska intressant då jag snarare har läst texter om att det skulle sjunka av alkoholintag. Dessutom finns det de som menar att man bör undvika just öl på grund av att humle innehåller en del ämnen som ska aktivera pro-östrogener i kroppen.
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16076107

      Det är bra möjligt att det är anledningen till att det inte forskas mer. Å andra sidan tycker jag att svenskarnas största problem med alkoholen ligger i att man gör en så stor grej av det. Nere på kontinenten har man en betydligt mer avslappnad inställning till alkoholen och verkar därför inte ha lika mycket problem med den heller.

      Tack för de värmande orden! Hoppas du är kvar och fortsätter läsa bloggen även i framtiden! :)

      Radera
    2. Har inte heller läst nån studie som visar testosteronökning av alkohol. Såg lite flyktigt i någon av de få kanalerna för utbildning en forskare uttala sig om hur små mängder kunde trigga hormonet för att sen dyka linjärt med ett ökat intag. Det sista är tämligen väldokumenterat vilket de flesta har upplevt! Frågan man kan ställa sig är om tillfällig sänkning kan få kroppen att superkompensera en ökning dagen efter med tanke på den stora mängden anekdoter som visar bra prestationer! Framtiden kommer säkert ha svaret. Intressant studie om humle, alltid roligt att lära sig nya saker och i detta fallet får gamla talesätt mer substans. Minns hur mina gamla idrottsledare alltid sa att "det är ölen ni ska akta er för, det förstör era kroppar" Dom visste inget men kunde mycket den riktigt gamla generationen!! Och bloggen kommer jag följa, läst Jacobs fantastiska texter i många år nu och på den vägen är det hit :)

      Radera
  2. Bra inlägg. Jag minns inte just nu om jag har satt några personbästa på något av mina ganska många bakispass, men däremot kan jag vittna om att ett bakispass alltid är bättre än inget pass alls för min del. Det gör att *nästa* pass efter bakispasset är mycket vanare och fräschare än det annars skulle ha varit.

    Jag har lagt upp hela min träning för att kunna ta en rejäl fylla på lördagar, men också på torsdagar och fredagar om jag känner för det.

    SvaraRadera
  3. Det klassiska påståendet "träna aldrig dagen efter du har konsumerat alkohol", stämmer det på något vis? För vad man har fått höra hela sitt liv är att man inte ska träna när man är bakis. Nu har jag aldrig läst på något om det så man har bara lyssnat på vad alla andra har sagt. Anser du att man kan träna dagen efter alltså, och gäller det endast styrketräning eller Cardio också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emelie,

      I dagens läge ser jag inga vetenskapliga bevis som skulle tyda på att det skulle skada hälsan eller ge motsatt effekt att träna dagen efter. Då är det förutsatt att du MÅR BRA. Rent empiriskt sett verkar både styrketräning och kondition funka bra.

      Så mitt råd är att helt enkelt lyssna på kroppen. Är du inte redo för ett pass än så kommer din kropp antagligen tala om det för dig.
      Jag skulle eventuellt råda till lite extra salt (med mat t.ex.) och mycket vätska innan passet samt att du är lyhörd för törstsignalen under passet då det är möjligt att du är ganska deyhdrerad från alkoholen. Men som sagt, även det borde du känna i form av kraftig törst, huvudvärk och eventuellt illamående.

      Radera