Deff - bli av med kroppsfett
Ännu en gammal artikel. En kort introduktion om vad en deff innebär och hur man kan gå till väga. Jag håller fast vid de flesta synpunkterna, om än inte alla. Denna skrev jag oktober 2010.
Deff är alltid ett hett ämne, så här får ni lite generella riktlinjer
för vad man bör tänka på om man vill bli av med kroppsfett.
Jag
vill börja med att förtydliga lite vad skillnaden mellan bantning och
deff är. När man bantar så tittar man endast på hur många kg man gå ner,
vid deff däremot handlar det mer om visuella förändringar än bara några
siffror. Visserligen är förändringar i kroppsvikt, olika kroppsmått och
fett-procent också väldigt bra indikatorer på vilket håll det går åt,
men till slut är det spegelbilden eller före-/efter-bilder som är det
säkraste facit på om deffen gått bra eller inte.
Så varför deffa och inte banta?
Framförallt många tjejer brukar ställa den frågan. Jag brukar ofta
ställa motfrågan: Vill du komma i form eller bara bli en mindre version
av dig själv? När man bara siktar på viktnedgång utan att ta hänsyn till
varifrån viktförlusten kommer så är risken stor att man tappar till
relativ lika delar muskelmassa såsom fettmassa. Vad tror ni ger ett
bättre visuellt intryck, om man tappar 3kg fett + 2kg muskler eller om
man tappar 4,5kg fett + 0,5kg muskler, eller man kanske t.o.m. ökar i
muskler samtidigt (vilket inte är helt omöjligt för nybörjare som i
princip aldrig styrketränat innan)? Utöver det visuella så bibehåller
man givetvis styrkan bättre, resp. ökar styrkan samtidigt, och det är ju
inte helt fel heller.
De flesta tjejer brukar argumentera om
att de inte vill ha synliga muskler. Då brukar jag säga att det krävs
flera års hårt arbete innan man når till den nivån där man är lika hård
som fitness-/bodybuilding-tjejerna
i tidningarna. Förändringarna kommer inte över en natt. Det är bara
till att sluta dieta eller sluta att öka belastningen i
styrkeövningarna. Färdigsnackat om den biten, nu kommer vi till själva
deffen.
För att bli av med fettmassa måste man skapa ett
kaloriunderskott. Detta kan man göra med att antingen få i sig mindre
kalorier genom att äta mindre eller göra åt med fler kalorier genom att
röra på sig mer, eller genom en kombination av båda. Rent generellt
brukar man säga att ett kaloriunderskott på ca. 500Kcal är ganska lagom.
Bär man på mycket kroppsfett kan man ligga på ett större underskott.
Så vad krävs för att bibehålla muskelmassan? Ett högt proteinintag och
STYRKETRÄNING! Innan jag fortsätter här måste jag nämna att såväl
fettmetabolism (omsättning), proteinkatabolism (nedbrytning) och
-anabolism (uppbyggnad) är ständigt pågående processer i våra kroppar.
Det vill säga att fett lagras in och mobiliseras dygnet runt samma sak
gäller för muskelprotein, som bryts ned och byggs upp. Till vilken grad
detta sker ändras fram och tillbaka via många olika processer. Under en
deff vill man optimera fettförbränningen samtidigt som man vill minimera
muskelkatabolismen.
Det många missar är att det bästa sättet att
bibehålla muskelmassa vid ett kaloriunderskott är inte genom att
medvetet försöka minska nedbrytningen så mycket som möjligt (genom att
äta mycket långsamt protein, och sluta röra på sig), utan det handlar om
att stimulera återuppbyggnaden så mycket som möjligt! Och det gör man
med tung styrketräning.
Konditionsträning?
Absolut
INTE nödvändigt! Tvärtom, senare studier tyder på att stora kvantiteter
konditionsträning i samband med ett redan befintligt kaloriunderskott
faktiskt sänker metabolismen, tvärt emot vad många påstår. Med det sagt
så är det absolut inget fel med konditionsträning för sakens skull.
Grunden i att deffa är att skapa ett kaloriunderskott, hur man gör det
spelar mindre stor roll.
Lågintensiv eller högintensiv cardio?
Även här tenderar jag till att säga att det spelar mindre roll. Det
finns för och nackdelar med båda sidor. Vad som är värt att nämna är att
substratet (fett eller kolhydrater) som används under aktiviteten inte
spelar någon större roll, utan det handlar fortfarande främst om antal
kalorier som förbränns. Tränar man t.ex. lågintensivt (promenader m.m.)
så använder man visserligen en procentuellt stor del fett som
energikälla, men det är dels väldigt lite kalorier på lång tid och sen
är kroppen väldigt bra på att återskapa jämnvikt. Har mycket fett
förbränts under aktiviteten så kommer kroppen kompensera det genom att
lagra in mer fett över resten av dygnet.
HIIT (High Intensity
Interval Training) förbränner en hel del kalorier på kort tid, men det
är även ganska påfrestande för immunförsvar och CNS. Därför bör man
använda sig sparsamt av det. HIIT-anhängarna pratar mycket om att man
höjer metabolismen över resten av dygnet, s.k. EPOC (excess postexercise
oxygen consumption). EPOC'en har dock visat sig endast komma upp i ca.
10% av kalorierna som förbränts under själva passet. Förbränner man
alltså 350kcal på ett HIIT-pass så kommer man förbränna 35kcal mer över
det kommande dygnet.
Styrketräning - Lätta eller tunga vikter?
Ni kommer ihåg vad jag skrev om hur man bibehåller muskelmassan bäst?
Genom att stimulera återuppbyggnaden. Varför skulle man då träna
annorlunda mot hur man tränar när man försöker bli stor och stark? Det
är alltså fortfarande TUNGA VIKTER som gäller. Den enda justeringen jag
skulle föreslå att man gör på sin styrketräning är att är mer sparsam
med att gå till failure vid kaloriunderskott, mest för att skona CNS och
immunförsvaret lite.
Ni kanske har hört att folk har sagt att man
längre, slankare och mer detaljerade muskler med lättare vikter och
högre reps? Det stämmer inte.
Kost
Förr brukade jag
vara ganska rak på sak med att säga att det är kalori in – kalori ut som
gäller, och till viss grad gäller det fortfarande, men det finns ett
par punkter man bör fundera på lite mer.
Protein
Ligger man på
ett kaloriunderskott bör man alltid sikta på att få i sig MINST 2 gram
protein per kg kroppsvikt per dag. En person som väger 70kg bör altså
minst få i sig 140g protein per dag.
Ofabrikerad mat
För inte så
länge sen läste jag en studie som faktiskt visade att ofabrikerad mat, i
det här fallet fullkornsbröd med cheddar-ost, krävde en högre
post-prandial (efter måltiden) energiförbrukning än vitt bröd med
fabrikerad ost. Detta betyder alltså att fulkornsmat m.m. har färre
netto-kalorier än fabrikerad mat, fastän kaloriinnehållet är det samma.
Det jag vill komma fram till här är att man visserligen kan fylla sitt
kalori-/ protein- och fettbehov med chips, cola, multivitamintabletter,
omega-3-kapslar och proteinpulver, men det blir aldrig lika bra som en
varierad kost.
Fett
Minst 1 gram per kg kroppsvikt en en bra
riktlinje. Här handlar det om att äta varierat. Det gamla ”mättat fett =
dåligt och omättat fett = bra” gäller inte längre. Äter man inte fisk
minst 2 gånger i veckan så rekommenderar jag starkt ett tillskott av
omega-3-kapslar.
Mättnadskänsla
En av de allra viktigaste
aspekterna i varje diet. Här finns det massvis med strategier. Med tanke
på att ni har ett proteinintag på minst 2g / kg kv / dag så har ni satt
en bra grundpelare för en mättande diet. De felsta brukar tycka att en
diet utan eller låg på kolhydrater är mer mättande än en diet som är låg
på fett. Tommy la upp även upp en studie om diverse andra fördelar med
lågkolhydratskost ganska nyligen.
Måltidsfrekvens
Ur ren
fysiologisk och metabolisk synpunkt så är all välgenomförd forskning på
senare tid ense om att måltidsfrekvensen INTE SPELAR NÅGON ROLL. Om
någon talar om för er att ni MÅSTE äta många små måltider över dygnet
för att hålla igång metabolismen eller liknande så stämmer inte detta.
Råkar ni vara några av de få som tycker om att äta många små måltider,
och anser att ni håller er mätta bättre på så vis, så kör på det! Känner
ni som jag, att man mår betydligt bättre av att äta få men stora
måltider, så kör på det! De senaste studierna tyder också på att man
håller sig mätt bättre med färre måltider.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar