tisdag 11 mars 2014

Målsättningar våren/sommaren 2014

Idag blir det lite mer av ett typiskt blogginlägg där jag rabblar lite om min egna träning och mina planer. Jag har tidigare aldrig riktigt brytt mig om den här typen av blogginlägg eftersom jag inte riktigt kan se att någon skulle bry sig, men sen verkar det alltid finnas några som är intresserade av vad man själv pysslar med mer än att argumentera på facebook...

En annan anledning till att jag inte har skrivit så mycket om min egna träning är även att jag inte haft några superspecifika mål den senaste tiden. Efter att jag hade tävlat i Alströmertrofén så var mitt primära mål att helt enkelt bli starkare. Men efter att jag i slutet av förra sommaren pajade min handled i skateparken så kunde jag i stort sett inte köra några pressar fram till november någon gång.

Sakta men säkert kunde jag börja köra lite pressar och olympiska lyft igen, men i det stora hela var min träning ganska ospektakulär bortsett från några nya PB'n här och var...

Men nu kommer det hända lite grejer! Jag är själv nämligen ganska exalterad och nyfiken över vad som kommer hända de kommande sex veckorna så jag kan tänka mig att en och annan läsare också kommer tycka det är intressant.


Halmstad City Strippers

De senaste dagarna har temperaturen sakta men säkert börjat närma sig tvåsiffriga värden och egentligen vill jag ju inte riktigt ta ut något i förväg men jag vågar säga det ändå.. Det är vår!
Och något som jag personligen har förknippat med våren de senaste två åren är Ladies Night i Halmstad och därmed även Halmstad City Strippers!

Förra årets line-up hos Halmstad City Strippers

Allt började för cirka två år sen med att jag och några andra biomedicinare hade varit något avklädda på någon fest med after beach-tema (i februari). När kåren några månader senare skulle arrangera en "Ladies Night" så kontaktades jag och mina vänner och fick höra något i stil med: "Ni brukar ju gilla att stå avklädda på scen. Kan inte ni hitta på nått kul för Ladies Night?" Varpå vi inte var sena med att svara: "Ja, varför inte?" Och traditionen var igång.
Hittills har vi alltså uppträtt två gånger, och nu ser det ut att bli ett nytt uppträdande fredagen den 25:e april! (Jag vet inte hur hårt det här datumet är spikat ännu)
Nu är väl ingen av oss något vidare proffs på det här, men vi är helt enkelt ett gäng grabbar som har hyfsat åtråvärda kroppar och som tycker det är kul att larva sig på scen. Jag personligen har alltid haft en speciell kärlek till att planera och utföra shower på olika sätt, därför tycker jag att det här verkligen är skitkul!

Fram till showen kommer jag därför slipa lite på formen och göra mig av med lite kroppsfett. Tanken är dock att de kommande sex veckorna ska va den enda deffen det här året. Jag bestämde mig nämligen i början på det här året att jag för första gången på kanske fyra år inte ska vara "i form" den här sommaren. Med det menar jag att jag inte ska ha några ambitioner i att ligga på en låg kroppsfettprocent i sommar. Att jag sen förmodligen ändå kommer vara i bättre form än 90% av de andra killarna på stranden är väl en annan story. Min tanke här är att motarbeta den förvrängda självbilden som lätt kryper på en när man umgås med rippade atleter dagarna i ända.

Tävling i Styrkelyft och Tyngdlyftning

Hade det bara varit för att komma i form för Ladies Night så hade det ju inte varit någon vidare utmaning. Därför tänkte jag även hoppa på en nybörjartävling i både Styrkelyft och Tynglyftning i Halmstad den 12:e april!

Samtidigt som jag ska deffa ner mig litegrann så ska jag även träna upp mig i bänkpress, knäböj, marklyft, ryck och stöt. Alla dessa lyft ska jag dessutom lära mig att utföra så att de är godkända enligt respektive regler.

Målsättningar


Jag har inte kört några tunga stötar sen jul och inga tunga ryck sen någon gång i november tror jag. "Styrkelyftsknäböj" (med stången lite längre ner på ryggen) har jag inte gjort sen i slutet på förra sommaren, men jag tog 145kg i "vanliga" knäböj runt jul och verkar vara ännu starkare just nu, så det känns som att det finns ganska mycket att hämta där.
I marklyftet har jag nyligen dragit upp 205kg relativt lätt från en upphöjd startposition, vilket alltså ger mig en längre lyftväg och jobbigare start. Därför tror jag att jag just nu kan ha 215kg i kroppen om jag drar från golvet med lite adrenalinpåslag.
Slutligen bänkpressen. Där har jag gjort en del ökningar det sista. Jag har tagit 125kg relativt snyggt och 127,5kg med rumpan i vädret. Hur mycket jag väl lyfter med stopp vid bröstet, enligt tävlingsregler, har jag ingen aning om, men jag antar att det är runt 110-115kg.

Med tanke på att jag kommer deffa samtidigt som jag förbereder mig för tävlingen så kommer min återhämtning vara något hämmad de kommande veckorna och jag kan inte riktigt räkna med att lägga på mig muskelmassa under den här tidsperioden, även om det inte är omöjligt. Därför kommer träningen och kosten vara lite av en balansgång för att dels kunna få in ordentligt med volym för att bana in teknik och bättra på styrkan men samtidigt se till att jag inte sliter ut mig på grund av den begränsade återhämtningsförmågan som ett kaloriunderskott medför. 

Utifrån allt detta så är mina mål att MINST klara följande vikter:
Ryck (PB: 73kg, 2-3år gammalt): 75kg
Stöt (PB: 100kg kring jul): 105kg
Knäböj (PB: 142,5kg "low-bar", 145kg "high-bar"): 155kg
Marklyft: (PB: 200kg): 215kg
Bänkpress: (PB: 125kg): 115kg

Det här är alltså vikter som jag skulle vara nöjd med att klara under tävlingsförhållanden efter fyra veckors deff. Jag tror absolut att jag en bra dag skulle kunna ta runt 5kg mer på alla lyft, men det här är vikterna som jag absolut vill klara.

Här kommer ett par klipp som visar på ungefär var jag ligger i några av lyften just nu.


Mitt senaste marklyft med upphöjd startposition:


Min senaste tunga överstöt. Den satte jag på första försöket i julas:Ryck på 70kg i slutet på oktober, med en hel del tekniska brister:


Resan börjar nu och du är välkommen att åka med!


Under tiden kan du gå in och gilla Halmstad City Strippers på facebook, följa mig på Twitter eller gå med i den bästa facebookgruppen för objektiv information om kost, träning och hälsa: MST-Mythbusters!

1 kommentar:

  1. 125 kilo bänkpress ... Starkt! Du slår rätt många kändisar. Du hamnar mellan Mats Sundin och Anders Borg:)
    http://hjarnfysik.blogspot.se/2012/12/kanda-personer-och-bankpress.html

    SvaraRadera