fredag 3 januari 2014

Välkomna nyårslöftena!

Det nya året är igång och det börjar genast bli betydligt trängre på gymmen runt om i landet. Det är tiden på året då den svenska befolkningens självförakt har nått sin kulmen och drastiska åtgärder måste verkställas! Ett nyårslöfte är på sin plats och "NÅLMen", NyÅrsLöftesMedlemmen, vågar sig in på gymmen igen.

Av den etablerade gymbefolkningen kan NÅLMen ofta ses som ett eget släkte och tenderar därför att bli diskriminerad sin omgivning. Och som så ofta när två kulturer krockar med varandra så bäddar kulturskillnaderna för missförstånd. Meningen med det här inlägget är därför inte att klanka ner på någon utan snarare att minska klyftorna och föra samman två kulturer som egentligen är ute efter samma sak.

Nyårslöftesmedlemmen


I jämförelse med den etablerade gymmedlemmen så baseras NÅLMens övningsval i många fall inte i något bestämt träningsprogram. Istället så kan valet ofta grundas på följande två faktorer:


Ok, riktigt såhär stora grabbar hittar du inte på särskilt många
ställen i Sverige, men det kan lätt kännas som att alla andra
är gigantiska monster när man själv precis börjar träna. Och
då kan det lätt behövas lite övervinning innan man vågar fråga
om personen i fråga är klar med de där hantlarna..

1. Vilket redskap som för stunden är ledigt, så att en konfrontation med de stora killarna kan undvikas i bäst möjliga mån.
2. Vilken övning som ställer lägst krav på teknik. Även denna faktor kan till stor del bero på att NÅLMen vill undvika kritiska blickar från de mer etablerade medlemmarna. I en benspark-maskin finns det inte mycket att göra fel, därför blir det även lättare att undvika dömande blickar.


Samtidigt som de här individerna knappt vågar sig in på gymmen så kan jag höra stämmor från olika håll på gymmen och på nätet klanka ner på NÅLMarna. Som om dessa skulle höra till ett annat släkte och inte höra hemma i "våra" gym. Det skrivs bittra blogginlägg med listor om hur du ska bete dig om du börjar träna på gym eller inlägg om hur löjligt det är med nyårslöften överhuvudtaget. Så redan innan NÅLMen beträder gymgolvet har den fått ett dåligt rykte

I slutändan är det vi, som redan tränar regelbundet, som spelar en avgörande roll för huruvida NÅLMarna fortsätter vara NÅLMar eller om de blir några av oss!

Till dig som har tränat ett tag


Vi har alla varit där en gång i tiden..
Därför vänder jag mig nu till dig som redan har tränat ett tag: Tänk dig själv in i en situation där du påbörjar en ny aktivitet bland en massa främmande individer. Där många av dessa kanske redan är ett sammansvetsat gäng. Hur hade du velat bli mottagen?

Välkomna NÅLMen! Bemöt hen med ett leende och fråga om hen behöver hjälp med något. Erbjud dig att dela plattformen, bänken eller hantlarna och låt NÅLMen köra sina set emellan dina.

Den nya medlemmen har redan tagit ett jättestort steg i att äntligen ta sig i kragen och ta sig till gymmet. Genom att hjälpa till att förknippa gymmet med en plats som präglas av glädje och välbehag, åtminstone på ett socialt plan, så kan vi hjälpas åt att göra gymmet till en plats som man längtar tillbaka till! Och på så vis skapar vi på sikt även ett friskare och aktivare Sverige!

Till dig som är nybörjare


Slutligen några ord till dig som kanske precis har börjat träna: Våga komma fram och prata med oss andra! Vi bits inte! Allt som oftast är vi glada att hjälpa till! ...så länge som du inte börjar prata med oss i mitten av ett set. ;) Bli en del av gänget!


Ett gäng kramgoa biomedicinare inne på idrottscentrum för snart tre år sen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar