onsdag 30 september 2015

Hur vi kan bekämpa extremismen

Man skulle kunna säga att extremism behöver arrogans, lathet och psykiskt svaghet för att leva och gro. Och det här gäller för allt möjligt, från dieter till politik till religion. 


Det är enkelt att ta till sig gospel från en källa och sedan tolka all konkurrerande information som ondskans ord. Att däremot kontinuerligt ifrågasätta dina egna uppfattningar kring saker och ting kräver engagemang och mod, eftersom att det innebär att du måste våga göra antagandet att du hade "fel". 

Det är därför jag anser att monoteistiska religioner är så fruktansvärt farliga. All form av skrift som är ägnad åt att MINIMERA individens egna beslutsfattande och resonerande med budskap som "det här är den enda rätta vägen" kommer bara leda till mer och mer trångsynthet och konflikter. 

Vi alla kan hjälpa till att bekämpa extremismen genom att våga erkänna och försöka minska vår egna arrogans och lathet. 

Nästa gång du frestas till att konfrontera någon med en motsatt åsikt till din egna så, snälla, utgå inte ifrån att personens åsikt drivs av dumhet eller ondska. Bemöda dig istället att ta reda på vad som leder personen till den här åsikten. Kan det vara rädsla, brist på samhörighet, brist på bra informationskällor eller är det bara bristen hos dig att förstå vad hen egentligen menar?
Om du verkligen vill hjälpa en person att ändra sin uppfattning kring något så måste det komma inifrån personen själv (tänk typ Inception). Och det sker inte genom en hätsk diskussion, framförallt om det medför förlöjligande eller dumförklarande av personen. Ställ istället de rätta frågorna som får personen att inse varför och hur den har skapat den åsikten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar