tisdag 25 november 2014

Eleiko Powerlifting Steg 1



För lite mer än en vecka fick jag chansen att åka ner till Halmstad för att gå Eleikos tvådagarskurs ”Powerlifting Steg 1”. Förutom att det alltid är trevligt att vidareutbilda sig så var detta ett ypperligt tillfälle att få träffa några av mina gamla studie-kompisar från mina år på Biomedicinprogrammet (inriktning fysisk träning) på Högskolan i Halmstad, så jag tackade givetvis ja. En av dem, Carl Raask, som läste en årskurs under mig, var till och med delaktig i kursen som medhjälpare / coach.


Powerlifting / Styrkelyft

Kursen ger en grundlig introduktion till sporten styrkelyft. Du får en teoretisk och praktisk genomgång av de tre tävlingslyften knäböj, bänkpress och marklyft, lär dig ett par assistansövningar till dessa lyft och får en inblick i hur styrkelyft funkar som sport samt hur dess historia ser ut i Sverige och världen.

Jag skulle säga att kursen främst riktar sig till dig som tidigare inte har varit i kontakt med styrkelyft mer än att du har kört momenten som en del av din egen eller dina klienters vanliga styrketräning. Styrkelyft är nämligen, likt många andra sporter, en sport där tekniken bland de bästa utövarna kan skilja sig en del. Därför finns det inte så jättemånga ”rätt och fel” när det gäller utförandet av de olika lyften, förutom ett fåtal grundregler, utan man hittar ett utförande som passar en bäst.




Med tanke på att det finns lite olika lyftstilar så fanns det även en del detaljer i kursen som var helt nya för mig. Några av dessa kunde gå helt emot vad många andra coacher säger inom sporten, samt mot vad jag tycker mig ha observerat när jag har tittat på lyftare på hög nivå.

När jag hör två olika argument inom något som lyftteknik i styrkelyft, ett område där det kanske inte finns en uppsjö med vetenskaplig litteratur, så brukar jag oftast gå på det argumentet med den biomekaniskt mest logiska förklaringen. Nu kan det mycket väl ha varit så att kursen medvetet hölls på en något lägre nivå och att det därför inte fanns utrymme för några större utläggningar av teorin bakom de olika tekniska detaljerna, men jag hann inte bli övertygad om allt. Med det sagt så var helgen ändå väldigt lärorik för mig och fick jag mig en och annan aha-upplevelse om till exempel varför vissa utföranden funkar bättre med dräkt och varför dessa inte funkar lika bra utan.


Är du styrkelyftare?

Ifall du redan har lite förkunskaper inom styrkelyft och kanske har blivit coachad av kunniga lyftare tidigare så kommer den här kursen främst vara ett tillfälle för att låta någon med ett annat perspektiv se över din lyftteknik. Är det just det du är ute efter så finns det nog billigare alternativ för detta. Då skulle jag snarare rekommendera att du letar reda på en annan erkänd styrkelyftsklubb i din närhet, eller andra delar av landet, där du inte har tränat ännu och kolla om du kan provträna där någon gång.

Som lyftare eller coach så kommer allt i din träningskarriär påverka ditt sätt att se på lyften. Och med tanke på hur olika varje lyftares resa är från den andre så kommer den lägga olika mycket fokus på olika detaljer i utförandet. Därför är det guld värt att låta olika utövare med olika perspektiv se över ditt utförande.Och ju längre du har tränat och coachat ju bättre blir du på att sålla ut den informationen som funkar för dig.

Det ingick även ett gäng mindre
flashiga assistansövningar i krusen. Men
humöret var hela tiden på topp!
Är du däremot nybörjare så råder jag dig att först och främst leta upp någon du litar på och följa endast den personens råd i kanske ett år eller mer tills du känner dig hyfsad trygg med lyften. I det skedet skulle för många olika synvinklar bara att förvirra dig. En kurs som denna är alldeles utmärkt i det fallet.


Slutsats 

Har du inte varit i kontakt med styrkelyft och kanske inte ha någon praktisk möjlighet att regelbundet interagera med duktiga styrkelyftare så är den här kursen något för dig. Att du dessutom får träna en hel del under kursens gång, träffa en massa likasinnade personer och få besöka Eleiko-anläggningen i vackra Halmstad är bara en bonus!

Följ mig på twitter och instagram, och gå med i MST-Mythbusters, mer samlad kompetens hittar du i ingen annan facebookgrupp.