Jag letade efter lite referenser till en annan artikel som jag skriver på för tillfället, när jag snubblade över det här arbetet som jag skrev i samband med en nutritionskurs för ett år sen. Även om språket är ganska akademiskt så hoppas jag att den kan bidra med nyttig information!
Artikelgranskning:
Ett
ökat proteinintag som redskap för minskad övervikt
I följande
artikelgranskning granskade jag två artiklar som på olika sätt jämförde
hälsoeffekterna av ett högre proteinintag jämfört med dieter med en
energifördelning likt SNR’s rekommendationer.
Syfte:
Studie A, av Layman et
al. (2003) undersökte hur två olika viktminskningsdieter påverkade
kroppskomposition och blodfetter hos vuxna kvinnor.
Studie B, av Weigle et
al. (2005) undersökte hur ett ökat proteinintag vid bibehållen kolhydratsandel
påverkade aptit och spontant kaloriintag.
Tillvägagångssätt:
I studie A deltog 24 st
kvinnor i åldrarna 45 till 56 år, med ett BMI-värde på minst 26 kg/m2.
Kvinnorna delades upp i två grupper, kolhydrat (CHO) eller Protein, med en
CHO/Protein-ratio på > 3,5 för CHO och ~1,4 för Protein. Dieterna var
isoenergiska (~1700kcal/dag) och innehöll samma mängd fett och fiber. Den
slutliga energiprocentfördelningen (E%) såg ut som följande: CHO-gruppen: 16%
protein, 58% kolhydrater och 26% fett; Protein-gruppen: 29% protein, 41%
kolhydrater och 29% fett. Båda dieterna var rika på grönsaker (5-6
portioner/dag). Studiens design innefattade en vecka där deltagarnas basvärden
togs och deras vardagliga kostvanor iakttogs. De första 4 veckorna av
interventionen tillagades och serverades all föda av forskarna, samtidigt som
testpersonerna (TP) undervisades om hur de kan tillaga samma mat hemma, vilket
de fick göra de efterföljande 6 veckorna. Vid tidpunkterna vecka 0, 2, 4, och
10 undersöktes kroppskomposition, blod- och urinkemi, samt att matdagböcker utvärderades.
På mätdagar gavs testpersonerna en standardfrukost anpassad till deras diettyp.
2 timmar efter avslutat måltid togs ett postprandialt blodvärde.
Studie B genomfördes på
19 testpersoner, varav 3 män och 16 kvinnor, i åldrarna 27-62 och med ett
genomsnittligt BMI på 26,2 +/- 2,1. Kostupplägget var det samma för alla TP för
varje given tidpunkt i interventionen. TP agerade därmed som sin egen
kontrollgrupp. Man informerade testpersonerna om att detta inte var en
viktminskningsstudie och att man inte fick delta om man hade för avsikt att gå
ner i vikt. Interventionsupplägget bestod av 2 veckors isokalorisk ”bas”-diet,
följt av 2 veckors isokalorisk högproteindiet, följt av 12 veckors
högproteindiet utan restriktioner (ad libitum). Energifördelningen var
antingen: 15% protein, 50% kolhydrater och 35% fett; (de första två veckorna)
eller 30% protein, 50% kolhydrater och 20% fett (vecka 3-4 samt 5-16). TP fick
dagligen svara på frågor angående mättnad och hunger. De infann sig i
laboratoriet 2-3 gånger / vecka för att vägas, träffa en dietist samt hämta
lagad mat för de kommande 2-3 dagarna. I fasen där TP fick äta ad libitum
förseddes de med mat som täckte 15% mer än deras kaloribehov för bibehållen
kroppsvikt. Mat som inte åts upp i den fasen togs med tillbaka till
laboratoriet så att forskarna kunde fastställa hur mycket testpersonerna
verkligen åt. Kroppskomposition, data om energiintag, vilometabolism och
diverse hormonella mätningar gjordes under de sista 24 timmarna i slutet på
varje fas, alltså slutet på vecka 2, 4 och 16.
Resultat:
Studie A: Efter 10
veckor skiljde sig inte minskningen i kroppsvikt mycket mellan grupperna, 7,53
+/- 1,44kg för Protein och 6,96 +/- 1,36kg för CHO. Båda grupperna tappade
främst vikt i form av kroppsfett, men Protein-gruppen tappade en större andel
kroppsfett (5,60 +/- 0,52kg vs. 4,74 +/- 0,65kg), och tappade mindre fettfri
massa (LBM) (0,88 +/- 0,33kg vs. 1,21 +/- 0,58kg). Blodfetterna förbättrades
över lag i båda grupperna. Totalt kolesterol och LDL-C minskade något mer i CHO
än i Protein. HDL-C minskade till en början i båda grupperna men återvände till
basnivåer efter 10 veckor. Triglycerider (TAG) minskade signifikant i Protein
men förändrades inte i CHO. Båda grupperna uttryckte en generell
tillfredställelse av dietplanen, dock var Protein-gruppen något nöjdare.
Protein-gruppen rapporterde även en högre grad av mättnad samt en känsla av mer
energi. Det var ingen skillnad i hunger mellan grupperna.
Studie B: TP
rapporterade en avsevärt större mättnad och mindre hunger under vecka 3 och 4
efter övergången till den isokaloriska hög-proteindieten. Den ökade mättnaden
avspeglades även i att testpersonerna minskade sitt spontana energiintag med ca
500 kcal inom de första 24 timmarna av ad libitum-fasen. Mättnad och hunger
återvände till basnivåer. TP fortsatte att spontant äta färre kalorier ända
till slutet av studien, vilket resulterade i en signifikant viktförlust på 4,9
+/- 0,5 kg på 12 veckor, varav 3,7 +/- 0,4kg utgjordes av kroppsfett.
Leptinhalterna minskade mellan slutet av fas 2 och 3. 32% av minskningen ansågs
bero på minskningen i kroppsfett. Ghrelinhalterna var signifikant högre i
slutet på fas 3 jämfört med slutet på fas 1.
Slutsats inklusive egna reflektioner:
Båda studierna visade
tydligt på att ett ökat proteinintag, vare sig på bekostnad av kolhydrater
(studie A) eller fett (studie B) förbättrar förutsättningarna för att bli av
med kroppsfett.
Studie A påvisade en
klar fördel när det gäller ”partioning”, alltså minskningen i fettmassa i
förhållande till minskning i fettfri massa. Studiens resultat var i linje med
många föregående studier. Ett stort bekymmer med att använda högproteindieter,
framförallt om de baseras på animaliska proteinkällor, är associationen mellan
kolesterol, mättade fettsyror och hjärt-kärlsjukdom. Dessa associationer är
dock ofta beroende på andra faktorer som totalt fett-, kalori- och fiberintag.
Den här studiens högproteingrupp åt mycket animaliska proteinkällor, mer mättat
fett och dubbelt så mycket kolesterol som än CHO-gruppen, ändå minskade båda
grupperna sitt totala kolesterol och LDL-C med ca 10%. Detta tyder på att
faktorer som t.ex. energibalans är betydligt viktigare för att ändra sina
blodvärden. Väldigt anmärkningsvärt var att Protein-gruppen hade en sänkning i
TAG på ca. 20%, i jämförelse med CHO som inte hade någon förändring alls. Detta
var i linje med andra studier som tyder på att ett högt kolhydratsintag är
kopplat till en större produktion av TAG. En ersättning av kolhydrater med
protein har en positiv effekt på ration mellan TAG/HDL-C. En förbättring i den ration
är direkt korrelerat med en minskning i
kranskärlssjukdom, utan förändringar i LDL-C nivåer. I den här studien
förbättrades TAG/HDL-C-ration för Protein-gruppen men inte för CHO-gruppen.
Studie B visade på en
aptitminskande resp. långtidsmättande effekt av protein. Minskningen i
fettintag med 15 procentenheter har säkerligen också bidragit till
viktförlusten i den här studien, dock kunde samma forskarteam visa upp en
tidigare studie med ett identiskt upplägg som det i denna studie, fast med en
minskning på 20 procentenheter av dietärt fett, men utan att ändra andelen
protein i kosten. Där var viktminskningen endast 3,7 +/- 0,6kg jämfört med 4,9
+/- 0,5kg i den här studien. Detta tyder på att en ersättning av dietärt fett
med protein ger mer mättnad än en ersättning med kolhydrater, vilket stämmer
överens med resultaten från studie A, och många andra. En väldigt intressant
observation man gjorde i den här studien var att mättnaden kvarstod fastän
leptinnivåerna hade sjunkit avsevärt. Leptin är ett mättnadshormon. Sjunker
leptinnivåerna i blodet så borde man bli hungrigare, vilket inte var fallet i
den här studien. Forskarna förklarade fenomenet med att ett ökat proteinintag
verkar ökar känsligheten för leptin i det centrala nervsystemet (CNS). Den
ökade känsligheten för leptin verkar också motverka den aptithöjande effekten
av förhöjda ghrelinhalterna som man uppmätte hos TP. Slutligen konstaterade
forskarna att ett ökat proteinintag på 15 procentenheter vid oförändrat
kolhydratintag leder till en ihållande minskning i ad libitum kaloriintag. Man
förklarar även att den paradoxala viktminskningen man kunnat se i
lågkolhydratsdieter kan förklaras med att ett ökat fettintag ofta per automatik
bär med sig ett högre proteinintag.
I båda studier tar man
upp den omdiskuterade debatten om proteinets säkerhet för njurfunktion och
benhälsa. I studie A kontrollerade man urea-värden m.m. och konstaterade att
njurarna hade inga problem att adaptera sig till ett proteinintag motsvarande
1,5g /kg kv. Detta är i linje med annan forskning jag har kommit över angående
temat (Martin, Armstrong & Rodriguez, 2005). Mig veterligen finns det ingen
forskning som hittills har visat på att ett högt proteinintag är skadligt för
friska njurar. Därför tycker jag att försiktigheten kring rekommendationerna är
absurd. Det finns en massa glutenintoleranta människor i världen. Bara för att
just dessa, sjuka, individer inte tål vissa kolhydratskällor så betyder det
inte att hela populationen ska undvika de livsmedlen. Varför ska då friska
individer undvika protein när man bara kunnat påvisa negativa effekter på
individer med sjuka njurar? När det gäller benskörhet så tror jag också att den
moderna forskningen har kunnat visa att faran inte består. Framförallt om man
tränar och därmed regelbundet belastar skelettet. Jag vet att någon annan i
klassen har skrivit om det ämnet, så det ska bli intressant vad hon har kommit
fram till.
Sammanfattning:
Fördelarna med ett ökat
proteinintag är enligt dessa studier: högre muskelanabolism trots katabola
tillstånd, mer mättnad, mindre hunger, mindre
spontant kaloriintag, större fettförlust, bättre blodvärden och högre leptinkänslighet i CNS. Många av dessa
attribut har dessutom bekräftats i massvis av andra studier. De två största potentiella riskerna med
ett högt proteinintag (njurfunktion och benskörhet) saknar dock större
vetenskaplig grund.
Den slutliga frågan är: Vilken makronutrient ska helst ersättas av protein? Att man bör öka
proteinintaget vid viktminskning ser jag numera som en självklarhet, men vad
man bör minska verkar inte lika självklart. Både minskning i dietärt fett och
kolhydrater har visat sig vara effektivt. Jag tror starkt på individuella
skillnader här. Dels personliga preferenser för matval över lag, men även
upplevd mättnadskänsla.
Referenser:
Layman, D., Boileau, R., Erickson, D., Painter, J.,
Shiue, H., Sather, C. & Christou, D. (2003) A Reduced Ratio of Dietary Carbohydrate to Protein Improves Body
Composition and Blood Lipid Profiles during Weight Loss in Adult Women. The Journal of Nutrition, 133: 411-417
Martin, W., Armstrong, L.
& Rodriguez, N. (2005) Dietary protein intake and renal function. Nutrition
& Metabolism, 2: 25
Weigle, D., Dreen, P.,
Matthys, C., Callahan, H., Meeuws, K., Burden, V. & Purnell, J. (2005) A
high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric
intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin
and ghrelin concentrations. The American Journal of Clinical Nutrition,
82: 41-8
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar