söndag 27 oktober 2013

Faktafel om mjölksyra på mjölkpaketen

Igår fick jag se den här bilden på Jakob Richloows facebooksida. Min första kommentar var: "Jag blev förbannad när jag läste den dyngan för några veckor sen.." (Ja, mitt språk kan vara ganska ohyfsat när kommenterar saker på facebook) 

Jakob svarade då med: "Kontakta dem, förklara vad de gjort fel och be att få skriva texter åt dem själv. Ny målgrupp!" Vilket jag var lite skeptisk till, men när fler stämde in i kören så tog jag mig i kragen och försökte ta ett steg mot att åstadkomma det jag verkligen vill åstadkomma med min karriär: Att nå ut med korrekt och lättförståelig information om kost, träning och hälsa till så många som som möjligt!


Så jag skrev ett mail till Icas kundkontakt med uppmaningen om att det skulle vidarebefordras till de som är ansvariga för texterna på mjölkpaketen. Eftersom det kanske är intressant för andra att få reda på vad som irriterade mig med texten så tänkte jag att jag lika gärna kan lägga upp en del av mailet här. Jag har inte tagit med presentationen av mig själv samt mitt erbjudande om att skriva bättre texter framöver i det här urklippet.
"Nyligen har jag fått se er text på baksidan av Icas mellanmjölkspaket. Texten hade rubriken "Muskler sura av mjölksyra?". I följande textstycke finns det ett flertal antingen helt felaktiga påståenden eller indirekt felaktiga påståenden på grund av en för onyanserad förklaringsmodell.
1. Muskeln behöver vila om det ansamlas mjölksyra i den.
2. Muskeln behöver "repareras" efter att den har varit utsatt för mjölksyra.
3. Att en muskel blir större och starkare av att den utsätts för mjölksyra.
4. Att man måste vila för att muskeln ska kunna få en tillräcklig syretillförsel för att kunna göra sig av med mjölksyran.

Först och främst så finns det i dagens läge en hel del som tyder på att mjölksyraproduktionen inte är den främsta faktorn för en försurad muskelmiljö. Det verkar komma mer vätejoner och andra metaboliter från andra processer i muskelcellen. Detta är dock en ursäktbar miss då även fysiologiböckerna inte har hunnit ikapp forskningen på det området.

Att mjölksyra skulle vara en indikator eller ansvarig för muskelskada eller muskelns behov av återhämtning är dock rent ut fel. I korta drag så är mjölksyra bara ett resultat av att muskelcellens anaeroba energiutvinning (glukolysen) överstiger mitokondriernas förmåga att ta upp och oxidera pyruvatet som skapas i glykolysen. När pyruvatet inte kan tas upp så omvandlas det till laktat (mjölksyra) istället.

Laktat kan i sin del direkt oxideras av andra muskelceller eller forslas bort till levern där det kan omvandlas till glukos. För att vi ska känna av den jobbiga svidande känslan av laktat så måste produktionen överstiga bortförseln av den. Det innebär därför även att det räcker att sänka träningsintensiteten istället för att vila helt ifall man vill sänka laktatnivåerna i respektive muskel.

Men som sagt så skadar inte laktat eller muskelns generella försurning något i muskelcellerna. Det kommer således inte leda till någon överkompensation heller. Det som däremot sker är att muskelcellerna skapar fler mitokondrier, dessa kommer dock varken göra muskeln starkare eller större, utan enbart mer uthållig och bättre på att hantera mer pyruvat/laktat.

För mer information om just mjölksyra får du gärna ta en titt på det här inlägget på min egna blogg:
http://smartavagen.blogspot.se/2013/01/mjolksyra-faret-i-vargaklader.html

Jag vet att risken finns att du eller ni som läste detta inte har någon som helst aning om vad jag egentligen skrev i de föregående styckena, men jag ville inte framstå som någon sur "internethjälte" som endast påpekar felen utan att bidra med någon lösning. Dessutom vet jag att det inte är lätt att skriva såpass korta texter och ändå se till att de blir faktamässigt korrekta. I det här fallet tror jag dock att budskapet i texten kan göra mer skada än nytta.
Försätt dig själv in i rollen av en idrottslärare som vill låta barnen springa ett 200-400m lopp, men där barnen stannar efter halva sträckan för att det svider i musklerna och att de därför "måste" vila. Eller tänk dig tjejerna som inte vågar ta ut sig i anaeroba prestationer för att de är rädda för att de bygger upp för mycket muskelmassa.
Även om båda scenarion kanske är något absurda så skulle de grundas på påståenden som är totalt inkorrekta och som inte hade behövt existera i första skedet."

Sådär! Efter detta förklarade jag varför jag skulle kunna skrivit det bättre och erbjöd mig alltså att göra detta ifall Ica vill ha ut fler informativa texter om kost, träning och hälsa framöver. Nu är det bara till att avvakta och se ifall jag får något svar.

Fram tills dess kan du följa mig på Twitter eller gå med i vår facebookgrupp MST-Mythbusters! Mer samlad kompetens hittar du ingen annanstans på svenska facebooksidor!

2 kommentarer: