måndag 12 augusti 2013

Lärdomar av tävlingen, ny blogg, ny arbetsplats och flytt till Göteborg!Hej alla goa och glada!

Det har varit ganska tyst här på min blogg de senaste månaderna och det har en rad olika anledningar. Jag har tävlat i Alströmertrofén, har blivit rekryterad till att börja skriva på Träna Styrka, jag håller på att byta arbetsplats från Life i Långedrag till Fysiken (alla anläggningar) och jag har skrivit på uppstatsen det har, till allas stora förundran varit riktigt fint sommarväder i Sverige det här året, så jag har passat på att njuta av det också!

Altrömertrofén

Har du följt den här bloggen det senaste året så kanske du har snappat upp att jag skulle ställa upp i nybörjartävlingen, Alströmertrofén som gick av stapeln den 15/6 i år. 

Kort och gott: Jag hamnade på en 8e plats (av 10) på samma poäng som killen som kom 7a. Han hade dock fler poäng på första bedömningsronden och vann därför över mig. Vad jag har kunnat se på bilderna så är jag helt överens med domarnas beslut, även om det är lite surt att jag inte kunde knipa 7e-platsen där. Hade jag min posering varit snäppet bättre och jag hade varit lite hårdare så kanske jag hade kunnat knipa den platsen också!

Men som jag har förklarat tidigare så satte jag inga allt för höga mål på mig själv. Främst av allt så ville jag lära mig så mycket som möjligt av redan samt leverera en riktigt bra show! Och jag tror att de som såg mitt fria program håller med om att jag lyckades rätt bra med den biten också!

Fler bilder på mig och min konkurrens kan du hitta här:
http://www.muscle.se/gallery/index.php?gallery_submenu=761

Av bilderna att döma så verkade jag även ha hyfsat bra koll på poseringen, vilket var en trevlig bonus! Stort tack till Andreas Holm och Oscar Björk som hjälpte mig mycket på den fronten. Oscar var dessutom min coach på tävlingsdagen och försedde mig med en massa bra tips på de sista timmarna innan jag skulle upp på scen och Andreas gav mig värdefulla tips angående förberedelser inför den sista dagen veckorna innan tävlingen.

Hela resan var otroligt lärorikt och jag skulle rekommendera alla som någon gång vill hjälpa andra att komma ner till en riktigt låg fettprocent att själva bege sig ut på den resan. Jag är 100% säker på att jag hade kunnat komma in med en bättre form ifall jag hade överlämnat både träning och kost till någon annan. Inte för att min kunskap inte räcker till, utan snarare p.g.a. något som jag kallar ”tränarparadoxen”.

Med den syftar jag på det paradoxala fenomenet av att många bra coacher som har lyckats åstadkomma riktigt bra resultat med sina klienter mysteriöst nog inte kan lyckas få lika bra resultat med sin egen träning. Martin Berkhan och ett gäng andra coacher från staterna har alla skrivit var sitt inlägg för att förklara fenomenet HÄR

I korta drag handlar det om att man undermedvetet inte kan vara en auktoritär person mot sig själv. Av liknande skäl som det ofta brukar vara problematiskt att träna familjemedlemmar.


“Well, simply, because someone who knew you when you were in diapers–before you had ANY level of knowledge–has a hard time viewing you as an authority.  Even if this person consciously appreciates your insight, on a deeper, subconscious level, they don’t feel any real impetus to listen you

The same thing applies to you, yourself.  The only person who’s known you longer than your mom is YOU.  And so even though you can dish out advice, sometimes your subconscious residual self image–that is, your view of yourself and specifically who you USED to be–is so strong that it supersedes your conscious belief in your own advice..” - John Romaniello


Bara därför tror jag att jag hade fått bättre resultat om någon annan hade dragit i tyglarna. Om det hade varit så mycket bättre att jag hade kunnat gå om mer än en av mina motståndare vet jag inte. För det tror jag fortfarande att jag var några kilo muskelmassa för liten.

Beslutet av att köra på helt egen hand var dock att jag ville göra det helt och hållet på mina villkor och därmed även göra mina egna misstag. Jag tror att jag lärde mig mer på det viset än om jag blint hade följt någon annans anvisningar.

En av de största insikterna som jag fick under dieten är just vad mitt debutinlägg handlade om på Träna Styrka; nämligen den stora skillnaden mellan en diet för välmående och långsiktiga mål och en diet för att nå en specifik vikt eller kroppsfettprocent till ett förutbestämt datum.

Träna Styrka

En dag i början på juni hittade jag ett mail med rubriken ”Sugen på att börja blogga på tranatyrka?” i min inbox. ”Självklart!” tänkte jag och nappade direkt! Jag hade ändå lekt med tankarna att börja utveckla mitt skrivande lite mer och möjligen börja söka mig till tidningar eller liknande, då kom det här erbjudandet helt perfekt! Skulle du av någon anledning inte ha hört talas om "Träna Styrka" förrän nu så tycker jag absolut att du ska ta dig en närmre titt på bloggen. Passa även på att gilla Träna Styrka på facebook, för ett flertal läsvarda länkar kring kost, träning och hälsa varje dag!
Fram tills nu har det varit Jacob Gudiols alldeles egna blogg där han delar med sig av sina tankar kring kost, träning och hälsa. Han skriver flera informativa artiklar i veckan. I dessa rapporterar och granskar han mycket av den senaste forskningen inom området. Och från och med nu ska jag få bidra med min kompetens där med!

I mailet beskrev Jacob precis hur han hade tänkt sig att samarbetet ska gå till och varför han ville ha med mig på Träna Styrka. I Jacobs introduktion av mig på bloggen så förklarade han att en av anledningarna till att han rekryterade mig var att han ville ha någon som skulle hålla kvar honom på mattan och bidra med andra synvinklar. Han vill helt enkelt undvika den genomgående trenden i fitnessbranschen där många stora profiler, en efter en, börjar flippa och skriva galen humbug. Poliquin är nog ett av de bästa exemplen här. Han har hjälp massvis med atleter till internationella guldmedaljer genom sina år, men på senare går det inte att ta sig igenom någon av hans texter utan att ha bullshit-filtret på högsta känslighet.

Så förutom att ha någon som bidrar med fler texter till läsarna så ville han ha någon som kritiskt kan se över hans egna texter innan de läggs upp. Därför tror jag också att han främst har rekryterat mig på
Jacob och jag på SM-veckan i Halmstad.
Det här med ett naturligt leende för
kameran är inte riktigt min grej..
Antingen brukar det bli Borat-smile
eller inget alls.  
grund av mitt sätt att tänka och resonera mer än min kunskapsnivå. Jag tycker nämligen att det finns massvis med kunnigare personer än mig där ute inom det här området. Däremot har jag en känsla av att min resonemangsförmåga är något som lyfter ut mig från mängden lite.


Nu kanske jag upprepar mig lite, men jag måste säga att Jacob Gudiol och Niklas Neumann är personer som har inspirerat och präglat mig starkt, både innan och under min utbildning. Då var det främst via deras sida traningslara.se och deras aktivitet på diverse forum. Att någon med så mycket kunskap och med så vassa tankegångar som Jacob nu värderar min resonemangsförmåga så pass högt att han tycker att min medverkan höja kvalitén på hans texter betyder mycket för mig.

Som gengäld får jag otroligt mycket hjälp av Jacob när jag skriver mina texter på Träna Styrka. Om det är något Jacob verkligen kan så är det att skriva ett lättläst internet-språk samtidigt som han fortfarande är vetenskapligt korrekt. Vanligtvis är det så att ju mer man förenklar något ju mer information tar man bort och desto längre kommer man ifrån sanningen. 

Att hitta en bra kompromiss mellan korrekthet och förståelighet (vilket konstigt ord..) är nog bland det svåraste och viktigaste när det gäller att skriva på internet, tror jag. Det kvittar nämligen hur bra budskap jag försöker förmedla om det endast är en lite bråkdel av mina potentiella läsare som kan förstå den. Samtidigt får jag inte förenkla saker så mycket så att de blir fel; tänk LCHF’arnas ”mer insulin = mer fettinlagring”-humbug. 

I skrivande stund har jag bara hunnit lägga upp ett inlägg på Träna Styrka, men samtidigt jobbat med en 2-delad artikel i mer än en månad. Ska man verkligen vara vetenskapligt korrekt och få bra ett flöde på texten så tar det lite tid att få ihop ett vettigt inlägg, iaf till en början. Jag hoppas ni har lika mycket tålamod med mig som Jacob! Snart så kommer jag belöna er med läsvärda texter på regelbunden basis!

Samtidigt som de flesta av mina mer informativa inlägg kommer hamna på Träna Styrka framöver så kommer den här bloggen ge lite mer utrymme för galet spekulerande samt kanske lite mer om just min träning och min kosthållning.


Fysiken

Kontraktet är påskrivet och klart! Nu i augusti kommer jag börja jobba som PT på Fysiken i Göteborg! Jag får se hur det utvecklar sig, men antagligen kommer jag vistas både på anläggningen vid kaserntorget och vid gibraltargatan. Dessutom kommer jag nog även vistas i den nya CrossFit-lokalen som håller på att byggas på andra långgatan också!

Anledningarna till flytten till Fysiken är flera. Främst av allt är det nog utrustningen som lockade dit mig. Lyftplattformar, squat rack’s, fria vikter i form av bumper plates, TRX, kettlebells och boxar i överflöd! Att dessutom killarna från Q&A Performance håller till där är ytterligare ett stort plus.

Q&A-gänget. Jag lovar, de är inte så stela och stekiga som de ser ut att vara på bilden! ;)

”Surround yourself with people who take their work seriously, but not themselves, those who work hard and play hard.” - Colin Powell


Är det något jag har insett under de fyra åren här i Halmstad, så är det att jag lär mig absolut mest när jag interagerar och diskuterar med andra som har liknande intressen och ambitioner som jag. Och de flesta av dessa diskussioner brukade ske just på gymmet eller på väg dit eller därifrån.

Hittills är det främst Emil Edmar som jag har diskuterat med av killarna i det gänget. Vad jag uppskattade mest i några av de diskussionerna som vi har haft är att vi kan vara av olika åsikt om t.ex. en träningsfilosofi, samtidigt som vi rationellt kan diskutera kring den och respektera varandras synsätt.

“Whatever you do in life, surround yourself with smart people who'll argue with you.” - John Wooden

Så på samma sätt som Jacob vill ha med mig på Träna Styrka för att ha någon som på ett smart sätt ifrågasätter hans tankegångar så uppskattar jag de samma kvalitéerna hos mina arbetskollegor. 


Flytt till Göteborg

Nu är det äntligen dags att jag tar mig till Göteborg också! Efter ett års pendlande för träning med klienterna i Långedrag samtidigt som jag läste min magister här i Halmstad så ska det bli skönt att slippa resa i sammanlagt mer än fyra timmar för ett arbetspass.

Med tanke på att det inte är allt för enkelt att hitta billiga boenden någorlunda centralt i Göteborg så kommer jag få nöja mig med att bo i ett litet sommarhus i Lerum den första tiden. Jag kommer alltså inte helt ifrån pendlandet än, men jag kan åtminstone halvera min resetid!
Mitt nya crib för de kommander månaderna!

Om du känner till någon som vill hyra ut en lägenhet eller ett rum i eller nära Göteborg, helst under 4000kr/månad så skulle jag vara mer en tacksam för alla tips jag kan få!

Har du frågor och funderingar om något? Släng in en kommentar här nedanför! Eller ännu bättre; kom och hälsa på mig på Fysiken framöver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar